İstək siyahısı 0

Qlutamat natriy

0.00 ₼

  • Model: ingrediends.az
  • Mövcudluq: Anbarda

Kimyəvi təmiz monosodyum glutamat ilk dəfə 1908-ci ildə Tokio İmperial Universitetinin professoru Ikeda Kikunae tərəfindən təcrid edilmişdir. Kombu yosunlarının tərkibindəki maddələri özləri ilə yeməkləri daha dadlı hala gətirməyə qərar verdi.


1909-cu ildə ona qida məhsulları istehsal üsulu üçün patent verildi. Soya və buğda zülallarının hidrolizi ilə monosodyum glutamat qəbul etdi. Əlavə Yaponiyada "Ajinomoto" - "dadın özü" adı ilə satışa çıxarıldı.


Aşqarı süni şəkildə sintez etməyə cəhd göstərildi, lakin glutamin turşusu izomerlərinin ayrılmaqda çətinlik çəkdiyinə görə kök atmadı (ikisindən yalnız birinin dadı var). Sonra 1960-1970-ci illərdə fermentasiya yolu ilə natrium glutamatın ucuz kütləvi istehsalı aşkar edildi: bu duzu istehsal etməyə qadir olan bir bakteriya tapıldı. Buna görə maddələri təbii və qeyri-təbii olaraq təsnif edən texniki tənzimləmə baxımından aşqar təbii bir maddədir.

Şərh yaz

Qeyd: HTML etiketləri işləmir!
   Pis           Yaxşı