İstək siyahısı 0

Pektin

0.00 ₼

  • Model: ingrediends.az
  • Mövcudluq: Anbarda

Pektin maddələri və ya pektinlər (digər yunan dilindən Πηκτός - laxtalanmış, dondurulmuş) - əsasən qalakturon turşusunun qalıqları ilə əmələ gələn polisaxaridlər. Bütün yüksək bitkilərdə, xüsusən də meyvələrdə və bəzi su bitkilərində mövcuddur - buna misal dəniz dənizidir. Bitki toxumalarının tərkib hissəsi olan pektinlər, tərkibindəki turqorun saxlanmasına kömək edir, bitkilərin quraqlığa davamlılığını və saxlama zamanı tərəvəz və meyvələrin dayanıqlığını artırır. Bunlar qida sənayesində - quruluş yaradanlar (jel agentləri), qatılaşdırıcılar, həmçinin tibb və əczaçılıq sənayesində - fizioloji cəhətdən aktiv maddələr kimi, insan orqanizmi üçün faydalı xüsusiyyətləri olan dəyişdirilmiş pektin şəklində də istifadə olunur. Sənaye miqyasında, pektin maddələri əsasən alma və sitrus meyvələrindən, şəkər çuğunduru pulpası, günəbaxan səbətindən, balqabaqdan əldə edilir.


Pektinlər praktik olaraq insanın həzm sistemi tərəfindən udulmur, enterosorbentlərdir.

Şərh yaz

Qeyd: HTML etiketləri işləmir!
   Pis           Yaxşı